Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Απάντηση στην κίνηση Ενεργών Πολιτών Πλατέος

Φ Ω Ν Η  Τ Ω Ν  Τ Ρ Ι Κ Α Λ Ω Ν

  Οι αγαπητοί συντοπίτες μας, γονείς και κάτοικοι της Κοινότητας Πλατέος, γνωρίζοντας πολύ καλά την αδυναμία των επιχειρημάτων τους και όντας σε κατάσταση πανικού ρίχνουν τα βέλη τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατηγορούν για ανακρίβειες και ψεύδη το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Τρικάλων, αλλά μάλλον κρίνουν τους άλλους «εξ ιδίων». Επικρίνουν ως ύπουλες τις ενέργειες κάποιων πολιτικών-θεσμικών ανδρών και ακόμη εντελώς αναρμόδιων ανθρώπων. Όμως στην πραγματικότητα ύπουλη υπήρξε η πολιτική όχι αυτών που αγωνίζονται για να μη κλείσει το Γυμνάσιό τους, αλλά του Δημάρχου και της «παρέας του» που έκρυβαν στο συρτάρι τους τα έγγραφα μέχρι να κλείσει το Γυμνάσιό μας. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να κατεβάσουμε το επίπεδό μας στο δικό τους, οφείλουμε όμως να απαντήσουμε στις ανυπόστατες κατηγορίες τους. Και φυσικά απορίας άξιο είναι γιατί οι αγαπητοί συνδημότες μας της Κοινότητας Πλατέος ανησυχούν τη στιγμή που κλείνει το Γυμνάσιο Τρικάλων και όχι το δικό τους. Υποστηρίζουν ότι είναι κατά των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων. Δεν είδαμε όμως κανέναν κάτοικο του Πλατέος να ευαισθητοποιείται και να συμπαραστέκεται στους κατοίκους των Τρικάλων, όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση του σχολείου τους. Αντίθετα τους είδαμε στα δημοτικά συμβούλια στα οποία τους «έφερε» ο κ. Δήμαρχος για να σταθούν απέναντί μας.
  Προσπάθησαν να αναιρέσουν την επιχειρηματολογία μας ανεπιτυχώς όμως-δυστυχώς γι΄αυτούς. Αδυνατούμε να καταλάβουμε-και ευτυχώς όχι μόνο εμείς- πώς είναι δυνατόν ο χωρισμός των αιθουσών με νοβοπάν να γίνεται για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους προς όφελος των μαθητών. Όσο για το αν είναι το μόνο σχολείο με χωρισμένες αίθουσες απαντάμε ότι και βέβαια δεν είναι, μόνο ξεχνούν ίσως ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα για να αναβαθμιστεί απαιτεί αναδιάρθρωση της κτιριακής υποδομής και τέτοιες αίθουσες δεν συντελούν σ΄αυτό. Ενοχλήθηκαν οι γονείς της Κοινότητας Πλατέος, γιατί υποστηρίξαμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αριστούχων μαθητών του Λυκείου Πλατέος προέρχεται από το Γυμνάσιο Τρικάλων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προσπαθήσαμε να θίξουμε τους μαθητές των άλλων Γυμνασίων, απλώς θέλαμε να τονίσουμε την αξιόλογη δουλειά που γίνεται στο Γυμνάσιο Τρικάλων. Όσο για τη συστέγαση Λυκείου και Γυμνασίου μάλλον αγνοούν την εγκύκλιο που ξεκάθαρα λέει ότι όπου υπάρχει δυνατότητα θα ήταν καλό να αποφεύγεται η συστέγαση. Και βέβαια υπάρχει η δυνατότητα, αφού σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων υπάρχει ένα ολοκαίνουριο σχολείο. Επειδή ελάχιστοι γονείς της Κοινότητας Πλατέος έχουν επισκεφτεί το Γυμνάσιο Τρικάλων, τους πληροφορούμε ότι το Γυμνάσιό μας έχει ικανές και επαρκείς αίθουσες για να υποδεχτεί τους μαθητές των όμορων χωριών. Όσο για την ανακατανομή μάλλον έχουν μπερδευτεί και θέλουν να μπερδέψουν και την κοινή γνώμη. Το Γυμνάσιο Πλατέος έχει στη δύναμή του 140 μαθητές από τους οποίους 60-65 περίπου- όπως η εκπρόσωπος του Γυμνασίου Πλατέος υποστήριξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας- προέρχονται από γειτονικά χωριά. Άρα οι μαθητές αυτοί ήδη μετακινούνται και φυσικά θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο Γυμνάσιο Κορυφής το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις Κοινότητες Παλαιοχωρίου-Λειανοβεργίου. Επομένως το πρόβλημά τους είναι πώς θα μετακινηθούν οι δικοί τους μαθητές και όχι των γειτονικών τους χωριών. Και βέβαια συνεχίζοντας τα ψεύδη τους υποστηρίζουν ότι το Γυμνάσιο Τρικάλων έχει 40 μαθητές, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι έχει 55 και μάλιστα με την προοπτική να φτάσουν τους 100 το επόμενο σχολικό έτος. Όσο για το αν είναι προτιμότερο το μάθημα της γυμναστικής να γίνεται σε ένα πλήρες αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϋ και μπάσκετ από έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων που σε τίποτα δε θυμίζει γυμναστήριο αυτό αφήστε να το κρίνουν οι ειδικοί. Το ότι κτίστηκε γυμνάσιο πρώτα στο Πλατύ και στην Κορυφή και μετά στα Τρίκαλα όλοι γνωρίζουμε ότι έχει να κάνει με πολιτικές και κομματικές επιλογές και όχι με χωροταξικές κατανομές.
  Επίσης είναι κοινά αποδεκτό απ΄όλους ότι η Αγροτική Τράπεζα στηρίζεται και υπάρχει, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών είναι Τρικαλινοί οι οποίοι ασχολούνται επιχειρηματικά με την γεωργία και όχι ως ετεροεπαγγελματίες στον αγροτικό κλάδο, όπως είναι οι κάτοικοι του Πλατέος κατά πλειοψηφία. Μάλλον θα τους εξυπηρετούσε ένα μηχάνημα Α.Τ.Μ.
  Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώξαμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους της Κοινότητας Πλατέος. Κρατήσαμε ήπιους τόνους εκτιμώντας τη γειτνίαση και τη συνεργασία των χωριών μας. Δεν ανεχόμαστε όμως τη λασπολογία και τα ψεύδη. Το πρόβλημα είναι δικό μας και θα παλέψουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Ας κατανοήσουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Πλατέος ότι το Πλατύ, όπως και τα Τρίκαλα, είναι πλέον Κοινότητες του Δήμου Αλεξάνδρειας. Ας κατανοήσουν επιτέλους ότι το δίκαιο είναι να παραμείνει το Γυμνάσιο στα Τρίκαλα και το Λύκειο στο Πλατύ.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: