Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Το έθιμο της Ρουμπάνας αναβιώνει στα Τρίκαλα το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο  16  Απριλίου  2011

Ωρα : 6:00 μ.μ. 

στην κεντρική πλατεία Τρικάλων 
Διοργάνωση: 
Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων ''Ανατολική Ρωμυλία''
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Έθιμο της Ρουμπάνας 
(Από το βιβλίο του Κυριάκου Παπαδημητρίου Νέο Μοναστήρι Τζιάναμ)
 Το έθιμο που η γέννησή του χάνεται στα βάθη των αιώνων ξεκινούσε απο την καθαρά Δευτέρα . Την καθαρά Δευτέρα και τις επόμενες δύο ημέρες τα κορίτσια κρατούσαν νηστεία και στην συνέχεια την Τετάρτη πήγαιναν στην Εκκλησία όπου κοινωνούσαν και ύστερα στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας γίνονταν ένα μεγάλο τραπέζι από τους γονείς των κοριτσιών με φαγητά.
Το μενού περιείχε φασόλια, δαμάσκηνα με σύκα και σταφίδες!

Τις ημέρες της νηστείας τα κορίτσια κοιμόντουσαν μαζί με κύριο μέλημά τους να κουβεντιάζουν για να εκλέξουν την Νούνα !! Μετά από πολλές συζητήσεις εκλεγόταν η νούνα η οποία ξεκινούσε μαζί με τις άλλες κοπέλες αμέσως της πρόβες των τραγουδιών και των χορών για να είναι έτοιμες για το Σάββατο του Λαζάρου!

Το πρωί του Λαζάρου όλα ήταν έτοιμα και ξεκινούσαν γυρίζοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας σχεδόν όλα τα σπίτια!(δεν πήγαιναν όπου υπήρχε πένθος) Στο τέλος της ημέρας όλες μαζί πήγαιναν στην πλατεία του χωριού όπου δημόσια γίνονταν το ξεζώνομα της Νούνας. Της αφαιρούσαν το ζωνάρι για να πέσουν τα χρήματα ή ο χαζνές όπως τον λέγανε , και στην συνέχεια τα καταμετρούσαν δυνατά μαζί φυσικά με τα αυγά που είχαν μαζέψει.

Αφού τελείωνε η μέτρηση, ο Αηγόρος (το αγόρι της Νούνας-απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποια νούνα) έσερνε την πρωτιά στο χορό συνοδευόμενος από την σάρτα του (παρέα του), και οδηγούσε τον χορό στο σπίτι της νούνας όπου και τους κερνούσαν.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά την εξέλιξη του εθίμου όλη την ημέρα τα κορίτσια παρακολουθούνταν από απόσταση ασφαλείας από τον Αηγόρο και την παρέα του.

Το τρίτο σκέλος του εθίμου γινόταν μετά το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ όπου στο σπίτι της Νούνας φιλεύονταν όλα τα κορίτσια και γινόταν η μοιρασιά του χαζνέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: