Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ουραγός η Ελλάδα σε εθελοντές αιμοδότες

Την πλάτη τους γυρίζουν οι Έλληνες στην εθελοντική αιμοδοσία: είναι ενδεικτικό πως μόλις τέσσερις στις δέκα μονάδες αίματος που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα νοσοκομεία προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες. Αντίθετα, ο κύριος όγκος αίματος προέρχεται από συγγενείς και φίλους του ασθενούς που βρίσκεται σε ανάγκη!
Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Εταιρίας και διευθυντής Αιμοδοσίας στο «Τζάνειο» κ. Λουκάς Λαδιώτης, οι ετήσιες ανάγκες της χώρα μας ανέρχονται στις 650.000 μονάδες αίματος . Όμως από αυτές, μόλις οι 285.000 προέρχονται από οργανωμένους εθελοντές αιμοδότες μέσω τραπεζών αίματος, οι 324.000 μονάδες αίματος από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών, οι 23.000 από τις ένοπλες δυνάμεις και οι υπόλοιπες 28.000 μονάδες αίματος εισάγονται από την Ελβετία.
Όπως ωστόσο, ο ίδιος τόνισε, η κατάσταση αυτή οδηγεί μοιραία σε ζητήματα ασφάλειας του αίματος, δεδομένου πως «η ασφυκτική πίεση που ασκείται στον περίγυρο ενός ασθενούς για να εξασφαλιστεί το αίμα δεν επιτρέπει τον σωστό έλεγχο»
Ίδιο είναι το σκηνικό και σε ό,τι αφορά στην εθελοντική προσφορά μυελού των οστών: στην χώρα μας είναι εγγεγραμμένοι μόνο 22.000 εθελοντές δότες, όταν στην Κύπρο ο αριθμός δοτών αγγίζει τους 110.000.

«Με το απόθεμα που διαθέτει η Κύπρος σε μονάδες αίματος καλύπτει το 100% των δικών της αναγκών σε αίμα αλλά και των ταξιδιωτών που την επισκέπτονται, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη» ανέφερε ο κ. Ιωάννης Μπαλταδάκης, επιμελητής της Αιματολoγικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στον «Ευαγγελισμό».
Αντίθετα στην χώρα μας, εκείνοι οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αγωνιούν έως ότου να βρεθεί συμβατό μόσχευμα, που θα τους χαρίσει την ζωή.
Το παράδοξο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πως η χώρα μας αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην φύλαξη ομφάλιου αίματος (βλαστοκυττάρων) σε ιδιωτικές τράπεζες.
 Έτσι, άλλωστε εξηγείται και το γεγονός πως στην Ελλάδα λειτουργούν 20 από τις 150 τράπεζες, που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. 
 Πηγή: IATΡΟΝΕΤ     Επιλογή θέματος: Γεώργιος Χαρπαντίδης - Νευρολόγος    

Δεν υπάρχουν σχόλια: