Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                   Αλεξάνδρεια, 04 Ιουλίου 2011
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
ΔΩΡΕΑΝ «ΤΕΣΤ-ΠΑΠ» ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 25-65 ΕΤΩΝ ΣΤΟ Κ.Υ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης (έγκαιρης διάγνωσης) των κυριότερων μορφών καρκίνου, ξεκινά την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος δωρεάν εξέτασης γυναικών, ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών, για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου).

Μεταξύ των Νοσοκομειακών Μονάδων της χώρας που έχουν επιλεγεί για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος περιλαμβάνεται και το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.

Ο δήμος Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, ανέλαβαν να προβούν σε ενέργειες δημοσιότητας για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, προκειμένου να επωφεληθούν το μέγιστο δυνατό οι δημότισσες, ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών.

Για το σκοπό αυτό, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, σε κοινή επιστολή-πρόσκλησή τους προς τις δυνητικά ωφελούμενες του προγράμματος, αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμη Κυρία…

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σας συνιστά να υποβάλλεστε τακτικά στην εξέταση (τεστ) Παπανικολάου. Με το τεστ Παπανικολάου
ανιχνεύονται κυτταρικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Σήμερα διαθέτουμε αποτελεσματική θεραπεία αυτών των αλλοιώσεων και επομένως η έγκαιρη διάγνωσή τους σώζει ζωές.

Με την πρόσκληση αυτή, σας καλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα με το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, στο τηλέφωνο 23333-50024, προκειμένου να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για τεστ Παπανικολάου. Βεβαιωθείτε, πριν προγραμματίσετε το ραντεβού σας, ότι η ημερομηνία που επιθυμείτε να εξεταστείτε, να απέχει ημερολογιακά τουλάχιστον πέντε (5) μέρες πριν την έναρξη ή πέντε (5) μέρες μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως.

Παρακαλούμε να έχετε αυτό το γράμμα μαζί σας όταν προσέλθετε για το τεστ σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) σας. Μετά την εξέτασή σας, φροντίστε να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα και να φυλάξετε τα στοιχεία στο προσωπικό σας αρχείο.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μία αξιόπιστη, αποτελεσματική και διεθνώς αποδεκτή διαγνωστική διαδικασία. Ωστόσο, όπως και κάθε άλλη εξέταση, δεν είναι τέλεια και ενδέχεται να μην εντοπίσει κάποια ανωμαλία στον τράχηλο. Ανεξαρτήτως λοιπόν του αποτελέσματα, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα, όπως πόνο ή αιμορραγία.

Όλα τα αποτελέσματα των τεστ Παπανικολάου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με φυσιολογικά ευρήματα, θα αρχειοθετηθούν στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην διαφύλαξη του απορρήτου, ωστόσο, εάν επιθυμείτε, κατά την αρχειοθέτηση των στοιχείων σας στην περίπτωση φυσιολογικών ευρημάτων να μην καταγράφεται το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησή σας, παρακαλούμε να το δηλώσετε.

Σας περιμένουμε!

Ο Δήμαρχος                                        Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας»

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας (τηλ. 23333-50024) και στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Αλεξάνδρειας (κ. Εύα Ραφαηλίδου, τηλ. 23333-50115 και 23330-53045).



Δεν υπάρχουν σχόλια: