Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Λογοτεχνικό Πρωινό από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας με την συμμετοχή της Αρετής Γκανίδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών και Αφήγησης  πραγματοποίησε τριήμερο δημιουργικής απασχόλησης και παραστάσεων στο Μικρό Θέατρο στο Δημοτικό Άλσος (Παπάγου) στις 26, 27 και 28 Αυγούστου 2011. Με αυτόν τον τρόπο ξαναζωντάνευσε ένα θέατρο που βρίσκεται σε αδράνεια από το 1982. Πρόκειται για το μικρό θέατρο στο Άλσος (Παπάγου), πίσω από τον Παιδικό Σταθμό.
Μέσα στη φύση, κάτω από τα πεύκα, στη σκηνή του μικρού θεάτρου, πλήθος παιδιών συμμετείχαν σε μία διαδικασία, που τα ψυχαγώγησε και δεν ξόδεψαν άσκοπα ούτε λεπτό από το χρόνο και την ψυχή τους.
Την τρίτη  ημέρα, το  πρόγραμμα  είχε  καταγεγραμμένο  «Λογοτεχνικό πρωινό», του οποίου την ευθύνη είχαν αναλάβει οι φιλόλογοι Ευγενία Καβαλλάρη και Κατερίνα Γρηγοριάδου. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μαγικό αποτέλεσμα αυτού του πρωινού. Τα μικρά παιδια με τους εθελοντές, δασκάλους  και  νηπιαγωγούς, ανέβηκαν πιο ψηλά από τη σκηνή του θεάτρου, κάπου κοντά στις βρύσες, κάτι σαν εκδρομή στο δασάκι, και ασχολήθηκαν με τη λογοτεχνία κάνοντας Σκυταλοδρομία Αφήγησης. Ένα παιδί ξεκινούσε μια ιστορία και συνέχιζε το άλλο παιδί και μετά το άλλο και το άλλο, ώσπου γεννιόταν ένα παραμύθι. Μετά έκαναν παντομίμμα με βάση τους ήρωες του παραμυθιού και γέμισε το δασάκι «μικρά ζωάκια», που απολάμβαναν το κάθε λεπτό!
Στη μέση του μικρού θεάτρου όμως, εξελίχθηκε κάτι απόλυτα μαγικό! Ημαθιώτες λογοτέχνες και  συγκεκριμένα η κ. Πιπερίδου Ελένη, η κ.Ξανθίδου Αθηνά, η κ.Γκανίδου Αρετή, ο κ. Καρασάββας Δημήτρης, η κ.Αδαλόγλου Κούλα, ο κ.Τσέχος Ηλίας , αλλά κι ο πολύ Ημαθιώτης πλέον κ. Καλατζόπουλος Γιάννης συμμετείχαν σε ένα λογοτεχνικό πρωινό, που κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές, όλων των τυχερών παρευρισκομένων. Οι λογοτέχνες διάβασαν κείμενα και ποιήματά τους ή άκουσαν κάποια από αυτά από άλλους, που ανέλαβαν να τα αναγνώσουν και μετέτρεψαν το πρωινό μας σε ένα πρωινό απόλυτης πνευματικής και ψυχικής απόλαυσης!
Συγκεκριμένα ακούστηκαν: από την κ. Ελένη Πιπερίδου το διήγημάτης «Διακοπή Ρεύματος» , από το Γιάννη Καλατζόπουλο  απόσπασμα του μυθιστορήματός του «Γιαννάκης –το παιδί θαύμα» με τρόπο τέτοιο,που μόνο ένας πραγματικά μεγάλος άνθρωπος και ηθοποιός έχει, από την κ. Αθηνά Ξανθίδου ποιήματα από την ποιητική της συλλόγη «Μια μέρα», από το Δημήτρη Καρασάββα, ανέκδοτα ποιήματα από την υπό έκδοση ποιητική συλλογή του «Βιογραφία»,με ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, αυτήν που απήγγειλε ένα ποίημα αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του. Στη συνέχεια  από τον Ηλία Τσέχο ανέκδοτα ποίηματα από την ποιητική συλλογή που κυοφορείται. Έτσι, αναπάντεχα η Ανθή Θάνου, η παραμυθού των παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ζήτησε την άδεια και διάβασε το ποίημα του κ. Τσέχου «Κόμβοι» από την ποιητική του συλλογή «Ή Σταγόνα ή Ωκεανός» και η συγκίνηση συνεπήρε τους παρευρισκόμενους ακόμη περισσότερο! Στη συνέχεια μετά από παράκκληση των ποιητριών, επανήλθε ο Γιάννης Καλατζόπουλος διαβάζοντας ποιήματα από την ποιητική συλλογή της Αρετής Γκανίδου «Ορυκτό Φως» και από την ποιητικη συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου «Διπλή Άρθρωση».Το πρόγραμμα αυτά περιείχε, αλλά στο τέλος του κανείς δεν ήθελε να τελειώσει, η μαγεία μας είχε συνεπάρει και ακούστηκαν κι άλλα ποιήματα με μια Παραλογή στο τέλος από τον Παναγιώτη Κούλελη και την καλαμένια φλογέρα του και την Ανθή Θάνου να απαγγέλουν  μοναδικά.
Μακάρι την επόμενη φορά, που θα γίνει κάτι ανάλογο, όπως όλοι συμφώνησαν να γίνει, να είναι περισσότεροι οι τυχεροί θεατές! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: