Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

O Μιχάλης Τερζίδης στους επιτυχόντες των υποτροφιών "Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών"

Ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες τα αποτελέσματα των υποτροφιών "Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών" στα οποία μεταξύ των επιτυχόντων κατατάσσεται ο συγχωριανός μας Μιχάλης Τερζίδης του Αντωνίου και της Γεωργίας.
   Ο Τερζίδης Μιχάλης σπούδασε στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 2005 και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου Τμήματος. Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Τμήματος Χημείας και στη συνέχεια μετέβη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Ιταλίας (παράρτημα Μπολόνιας, CNR-ISOF) για μεταδιδακτορικές σπουδές που αφορούν στην οξείδωση του DNA.
Ακόμα, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων για δύο χρόνια και εξελέγη ως μέλος της επταμελούς διοικούσας επιτροπής του Περιφεριακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (έδρα Θεσσαλονίκη) και ως μέλος της εξηκονταμελούς Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (έδρα Αθήνα). Από τις δυο τελευταίες θέσεις παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά την εκλογή του, λόγω της απόφασής του να ακολουθήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την προκήρυξη “….Η Δράση «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών» εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Στόχου του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΠΕΔΒΜ) με τίτλο «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας», ο οποίος αποτελεί το κύριο εργαλείο του ΕΠΕΔΒΜ για τη στήριξη του εγχώριου ερευνητικού δυναμικού, αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προσέλκυση ερευνητών/τριών από το εξωτερικό, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.”

--------------------------------------------------------------------

Επικοινωνήσαμε μαζί του και αφού τον συγχαρήκαμε για την επιτυχία του αυτή, του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για το περιεχόμενο της πρότασής του και ότι άλλο αυτός ήθελε.

Μας έστειλε μια επιστολή την οποία με χαρά δημοσιεύουμε αυτούσια.

''Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιθυμία σας να γράψετε στο trikala-imathias.blogspot.com σχετικά με τα τελικά αποτελέσματα των υποτροφιών "Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών" στα οποία κατατάσσομαι μεταξύ των επιτυχόντων.

Η πρόταση αναφέρεται στη μελέτη του σχηματισμού και στην ανίχνευση συγκεκριμένων βλαβών (5',8-κυκλονουκλεοζίτες των πουρινών) στο DNA ως αποτέλεσμα της δράσης ελευθέρων ριζών που μπορεί να προέρχονται από επίδραση εξωγενών (ακτινοβολίες-γάμμα, -UVA, -UVB, χημικές ουσίες) αλλά και ενδογενών παραγόντων (μεταβολισμός του οξυγόνου στα κύτταρα). Η συσσώρευση των βλαβών αυτών στο γενετικό υλικό του ανθρώπου έχει συνδεθεί άμεσα με τη γήρανση και τον καρκίνο.

Η πρόταση κατατέθηκε στα Αγγλικά σύμφωνα με την προκήρυξη και όπως αναφέρεται στον κορμό της "....η κάθε πρόταση αξιολογείται αυτοτελώς από την ΕΥ και εφόσον πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως προσδιορίζονται στα κριτήρια αξιολόγησης, εντάσσεται προς χρηματοδότηση στο ΕΠ. Η ΕΥ δύναται να υποστηριχθεί από Γνωμοδοτική Επιτροπή για την αξιολόγηση των προτάσεων ή/και εξωτερικούς αξιολογητές/κριτές ως εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες.".
Ο συνολικός αριθμός προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν σε όλες τις θεματικές ενότητες εκτιμάται να είναι μικρότερος των 200 (επί συνόλου άνω των 4126 που κατατέθηκαν). Η ημερομηνία έναρξης των υποτροφιών και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τα ερευνητικά ιδρύματα θα οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας τους προσεχείς μήνες. O κύριος σκοπός της υποτροφίας είναι η προσέλκυση Ελλήνων ερευνητών από το εξωτερικό και η μεταφορά γνώσης προς την Ελλάδα (γνωστό ως knowledge transferring through researcher’s mobility).

Επίσης είμαι στη διάθεσή σας να προσφέρω οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια σχετικά με τις απαιτήσεις για συμμετοχή σε υποτροφίες και γενικά για τις πανεπιστημιακές σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και για το καθεστώς που επικρατεί στο εξωτερικό, τουλάχιστον για τις θετικές επιστήμες. Αυτά προς ενημέρωση "ανήσυχων" νέων του χωριού μας που μπορεί να ψάχνουν διεξόδους προς όλες τις κατευθύνσεις. Δυστυχώς σε ένα μικρό χωριό όπως τα Τρίκαλα, έστω και αν είμαστε μόνο λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την Θεσσαλονίκη, τα παιδιά δεν είναι επαρκώς κατατοπισμένα για τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και μετά''.


Φιλικούς χαιρετισμούς από τη Μπολόνια,
Μιχάλης

Aπό εμάς,
συγχαρητήρια με τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές μας για κάθε επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: