Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η τέχνη της απόσταξης στα Τρίκαλα

Όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, έτσι και φέτος λειτουργούν στα Τρίκαλα από αρχές Οκτωβρίου τα παραδοσιακά αποστακτήρια για την παρασκευή τσίπουρου, των συγχωριανών μας  Γιώργου Καναλίδη και Ζήση Συκούδη, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την εμπειρία και γνώση (που πάει αρκετά πίσω στο βάθος του χρόνου), σε σύγχρονες μονάδες απόσταξης, που παράγουν τσίπουρο και αποστάγματα υψηλής ποιότητας και απόλυτης ασφάλειας.  
Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο τα καζάνια καίνε μέρα - νύχτα, με τους παραγωγούς να έρχονται με τη σειρά, αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα.
Μάλιστα, εκτός από την απόσταξη, πραγματοποιούνται καθημερινά φαγοπότια και γλέντια στο χώρο των αποστακτηρίων. Αξίζει ο επισκέπτης την εποχή αυτή να επισκεφτεί τα καζάνια και να γευτεί την φιλοξενία των ιδιοκτητών, τους μεζέδες και το πολύ καλό τσίπουρο που τρέχει σταλαγματιά - σταλαγματιά από το στόμιο του καζανιού. 
Εμείς επισκεφθήκαμε και τα δύο αποστακτήρια των συγχωριανών μας, από όπου και οι παρακάτω φωτογραφίες.  
Στο αποστακτήριο του Γιώργου Καναλίδη, ο ιδιοκτήτης και ένας παραγωγός

Ο ιδιοκτήτης Ζήσης Συκούδης στο αποστακτήριό του 
Στο αποστακτήριο του Ζήση, ο Χρήστος Παπαμιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: