Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η τέχνη της απόσταξης


Άρχισε στις 1 Οκτωβρίου η νέα αποστακτική περίοδος και στην περιοχή μας λειτουργούν όπως κάθε χρόνο τα παραδοσιακά αποστακτήρια για την παρασκευή τσίπουρου, των συγχωριανών μας Καναλίδη Γιώργου, Συκούδη Ζήση και Τσουμάνη Γιάννη.
Από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι και σήμερα η τέχνη της απόσταξης περνά από γενιά σε γενιά χαρίζοντας απόλαυση στις αισθήσεις. Το τσίπουρο ταυτίζεται με την Ελληνική ψυχή και την καλή παρέα.
Στα αποστακτήρια κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι παραγωγοί βράζουν τα τσίπουρα. Αξίζει ο επισκέπτης την εποχή αυτή να επισκεφτεί τα καζάνια και να γευτεί την φιλοξενία των ιδιοκτητών, τους μεζέδες και το πολύ καλό τσίπουρο που τρέχει σταλαγματιά - σταλαγματιά από το στόμιο του καζανιού. 
Τα καζάνια καίνε μέρα - νύχτα, με τους παραγωγούς να έρχονται με τη σειρά, αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Μάλιστα, εκτός από την απόσταξη, πραγματοποιούνται καθημερινά φαγοπότια και γλέντια στο χώρο των αποστακτηρίων.
Εμείς ξεκινήσαμε τις επισκέψεις στα αποστακτήρια των συγχωριανών μας, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την εμπειρία και γνώση (που πάει αρκετά πίσω στο βάθος του χρόνου), σε σύγχρονες μονάδες απόσταξης, που παράγουν τσίπουρο και αποστάγματα υψηλής ποιότητας και απόλυτης ασφάλειας. 


Πρώτος σταθμός λοιπόν σήμερα Πέμπτη, το αποστακτήριο της οικογένειας Τσουμάνη στο Πλατύ, απ' όπου σας παρουσιάζουμε μερικές εικόνες.
Παρασκευή και Σάββατο επισκέψεις και παρουσίαση των αποστακτηρίων του Ζήση Συκούδη και του Γιώργου Καναλίδη αντίστοιχα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: