Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Με αφορμή την καθιέρωση της 1ης εβδομάδας του Νοεμβρίου ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας επισημαίνονται τα παρακάτω:

Μητρικός θηλασμός σημαίνει ότι το νεογέννητο, για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του, λαμβάνει μόνο γάλα από την μητέρα του και όχι στερεά ή πόσιμη τροφή, με εξαίρεση βιταμίνες, μεταλλικά ή ιατρικά συμπληρώματα σε μορφή σταγόνων ή σιροπιού. Μετά από τους έξι πρώτους μήνες, ο θηλασμός θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια, μαζί με συμπληρωματικές τροφές.

Ο Αποκλειστικός Μητρικός Θηλασμός είναι :

Ασφαλής, γιατί περιέχει προστατευτικούς παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν στο να προλαμβάνονται και να καταπολεμούνται μολύνσεις που προκαλούν ασθένειες, όπως διάρροια και πνευμονία και ελαττώνει τον κίνδυνο αλλεργικών παθήσεων, ιδιαίτερα του άσθματος.

Υγιεινός, γιατί τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλατος είναι παρόντα στη σωστή ποσότητα και είναι ειδικής ποιότητας. Τα μωρά που θηλάζουν δεν κινδυνεύουν από μελλοντική παχυσαρκία όπως τα μωρά τεχνητής διατροφής, έχουν μικρότερη συχνότητα αλλεργιών και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Εφαρμόσιμος, γιατί μια γυναίκα μπορεί να εξασφαλίσει καλής ποιότητας μητρικό γάλα με οποιονδήποτε συνδυασμό φαγητών, ακόμα και απλών.

Το μητρικό γάλα μπορεί να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου και του νερού, ακόμη και σε πολύ ζεστά κλίματα.

Το μητρικό γάλα είναι μοναδικό από κάθε άποψη και είναι αδύνατο να αναπαραχθεί στην ακριβή του σύνθεση.

Ο θηλασμός είναι σημαντικός και για τις γυναίκες – βοηθά στην απώλεια βάρους μετά την γέννα, προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και άλλες ασθένειες και καθυστερεί την επαναφορά της εμμηνόρροιας και της ωορρηξίας
pliroforiodotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: