Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

''Κόλιαντα'' στα Τρίκαλα - Ένα χωριό, μια παρέα

Με φωτιές, άφθονο κρασί, λουκάνικα και φυσικά γκάιντες, ακορντεόν και πολύ χορό σε Μοναστηριώτικους ρυθμούς, αναβίωσε χθες βράδυ στα Τρίκαλα Ημαθίας το έθιμο ''Κόλιαντα''. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του αιώνες πριν και έφεραν στο χωριό μας οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Από νωρίς το απόγευμα σε διάφορα σημεία του χωριού είχαν ανάψει φωτιές και λίγη ώρα αργότερα όλοι σχεδόν συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπροστά στο αναψυκτήριο, όπου ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' είχε φροντίσει 
 από μέρες πριν και με τη βοήθεια πολλών εθελοντών, να δημιουργήσει τις καταλληλότερες συνθήκες για την αναβίωση του εθίμου. 
Οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου
Τρικαλινοί κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν τον χώρο, το έθιμο αναβίωσε με εντυπωσιακό τρόπο και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. 
Στα αξιοσημείωτα, οι πολλοί Τρικαλινοί που κατοικούν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης και ήρθαν όπως κάθε χρόνο ειδικά γι' αυτή τη βραδιά, καθώς επίσης και η απ' ευθείας σύνδεση με το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κυτούδης Μόσχος και ο οποίος παρακολούθησε όλη την εκδήλωση μέσω Ιντερνετ.
Συμπερασματικά, η ιδέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την αναβίωση του εθίμου φέτος στην κεντρική πλατεία του χωριού ήταν πολύ σωστή και χαιρετίστηκε από όλους με ενθουσιασμό και με την επιθυμία να γίνεται κάθε χρόνο στον ίδιο χώρο. 
Λίγες φωτογραφίες (φυσικά πολύ ερασιτεχνικές)


Περισσότερες φωτογραφίες στο Facebook Νίκος Σαλτουρίδης 

Και ένα μικρό video (φυσικά πολύ ερασιτεχνικό)

2 σχόλια:

LE-BET είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LE-BET είπε...

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ..."ΤΕΩΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ" ΚΑΙ ΝΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ (ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΜΑΛΙΣΤΑ)