Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Χρήσιμες συμβουλές

Tης Γιάννας Παρασχοπούλου
H οικολογική μας μπουγάδα θα είναι έτοιμη, αν λάβουμε υπόψη μας τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές:
Αντί για συμβατικό μαλακτικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να κολλάει στο ρούχο δημιουργώντας ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες, μπορούμε να διαλύσουμε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι και να ξεβγάλουμε με αυτό τα ρούχα. Mε αυτό τον τρόπο, τα θωρακίζουμε περισσότερο ενάντια στις δυσάρεστες οσμές!
Αντί για λευκαντικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού αραιωμένο σε νερό. Ας δοκιμάσουμε με το μείγμα και να καθαρίσουμε τους λεκέδες από ιδρώτα.
Αν επιμένουμε σε έτοιμο λευκαντικό, ας προτιμήσουμε αυτά που βασίζονται σε οξυγονούχες ενώσεις (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία). Θα τα προμηθευτούμε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Αποφεύγουμε όσα προϊόντα περιέχουν χλώριο ή, πιο απλά, χλωρίνη.
Αφαιρούμε τους λεκέδες αίματος με οξυζενέ.
Οι λεκέδες από μελάνι φεύγουν αν τους τρίψουμε με ζεστό γάλα.
Τα σημάδια του λίπους στα ρούχα θα φύγουν αν τους ρίξουμε ταλκ και το αφήσουμε να το απορροφήσει (παλιότερα, στο «τρικ» αυτό συμπεριλαμβανόταν και η βενζίνη, αλλά και το ταλκ από μόνο του κάνει θαύματα αν παραμείνει στο λεκέ για αρκετή ώρα, π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας).
Δεν πλένουμε τα ρούχα σε υψηλές θερμοκρασίες. Φθείρονται πιο γρήγορα και καταναλώνουμε πολύ περισσότερη ενέργεια.
Αερίζουμε τα ρούχα συχνά. Συνήθως, οι δυσάρεστες μυρωδιές από τσιγάρο, τσίκνα κλπ. φεύγουν με αυτό τον τρόπο και έτσι μειώνεται η
συχνότητα του πλυσίματος.
Δεν χρησιμοποιούμε περισσότερο απορρυπαντικό από όσο υποδεικνύεται στη συσκευασία. Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να μην ξεβγαλθούν καλά τα ρούχα και να παραμείνουν υπολείμματα στις ίνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: