Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Να δώσουμε διέξοδο στα όνειρα των νέων

Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η κοινωνία ολόκληρη υποφέρει. Αυτοί όμως που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα και θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη, είναι οι νέοι μας. Αυτοί που αποτελούν την Ελπίδα του Έθνους, κινδυνεύουν μαζί με τις οικονομικές απώλειες, να χάσουν κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Το δικαίωμα στο όνειρο, στην επιτυχία, στη δημιουργία, στην προοπτική.

Σήμερα είναι ανάγκη, στο δημόσιο διάλογο, να τεθούν προς συζήτηση προτάσεις που θα συμβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Η ελληνική οικογένεια, όλα αυτά τα χρόνια πάλευε κάνοντας το καθήκον της, επενδύοντας στη μόρφωση των παιδιών της, με στόχο να τους δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουν καλύτερες ημέρες στο μέλλον. Και τώρα που ήρθε η ώρα να «εξαργυρώσουν» τις επενδύσεις που έκαναν βλέποντας τα παιδιά τους να χαράσσουν νέους δρόμους, να ανοίγονται σε νέους ορίζοντες με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με χαμόγελα αισιοδοξίας, έρχονται αντιμέτωποι με μια γκρίζα και απογοητευτική πραγματικότητα. Έρχονται αντιμέτωποι με την μελλοντική προοπτική ανεργίας, με τεράστια απαισιοδοξία και με ένα αβέβαιο μέλλον.

Όλοι πλέον συμφωνούμε πως ο μόνος δρόμος που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο της ύφεσης και της ανεργίας, είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Βέβαια, η ανάπτυξη και η δημιουργία δεν μπορεί να προκύψει με το κούνημα του μαγικού ραβδιού αλλά απαιτεί την κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων του Τόπου μας και πολύ περισσότερο της νέας γενιάς. Οι εξειδικευμένες δεξιότητες της νέας γενιάς μας, που σήμερα διαθέτει υψηλού επιπέδου μόρφωση και σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα αποτελέσει τον μοχλό για τη Νέα Εποχή. Είναι σημαντικό η γενιά αυτή, να ανελιχθεί τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γνώση των νέων, των παιδιών μας, επενδύοντας στην υψηλή γνώση και κατάρτιση που διαθέτουν. Να επενδύσουμε στη νέα γενιά και στις δεξιότητες που διαθέτουν (τεχνικές, τεχνολογικές κ.α.), να επενδύσουμε στη νέα γενιά αγροτών, στη νέα γενιά κτηνοτρόφων, στη νέα γενιά επαγγελματιών.

Σήμερα στην Ελλάδα εισάγουμε τεχνογνωσία σε διάφορους κλάδους τη στιγμή που θα μπορούσαμε να εξάγουμε. H ελληνική πολιτεία μπορεί να προωθήσει και να υποστηρίξει τη δημιουργία επιχειρήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ, όπου με την αναθεώρησή του, θα μπορούσε να επιχορηγηθεί και να ενισχυθεί η δημιουργία πολυπρόσωπων εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τα προγράμματα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας μέσω δημιουργίας Ειδικής Υπηρεσίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με αυξημένες αρμοδιότητες. Πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό Κεφαλαίο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τράπεζες και επενδυτικά ταμεία. Είναι ανάγκη, να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση της αγοράς με την ανώτατη παιδεία και έρευνα, να απομακρυνθούν τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά εμπόδια που φρενάρουν την πραγματοποίηση νέων επιχειρηματικών ιδεών. Οφείλουμε να επενδύσουμε δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα σε νέους κτηνοτρόφους και νέους αγρότες ώστε να καταφέρουμε να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα που είναι το δυνατό σημείο της Χώρας και θα λειτουργήσει θετικά στο σύνολο της οικονομίας μας, αυξάνοντας τα έσοδα από το εξαγωγικό εμπόριο.

Η τεχνογνωσία των νέων ανθρώπων αποτελεί πλεονέκτημα της χώρας μας και σε αυτό οφείλει να επενδύσει ακολουθώντας παραδείγματα άλλων ανεπτυγμένων κρατών, επιτυγχάνοντας αύξηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, χωρίς τη μείωση μισθών. Αν θέλουμε πραγματικά να επενδύσουμε στη νέα γενιά, πρέπει να της δώσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει τα βασικά της όπλα προς όφελος τόσο της ίδιας, όσο και της πατρίδας γενικότερα.

Ήρθε ο καιρός να δώσουμε πίσω στην ελληνική οικογένεια και στα νέα παιδιά, διέξοδο στα όνειρα και στα θέλω τους!
Κώστας Ζιώγας
Ελεύθερος Επαγγελματίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: