Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΟΙ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ



Με τη συμμετοχή των «Αλεξανδρινών Φωνών» σε μεγάλη συναυλία στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και της «Μελισσάνθης» σε δύο πόλεις της Βουλγαρίας, συνεχίστηκαν τον Απρίλιο οι πετυχημένες εμφανίσεις των χορωδιακών συνόλων του δήμου Αλεξάνδρειας στο εξωτερικό.
στην Κωνσταντινούπολη
Στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης – ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πόλης – η μικτή χορωδία-Χορωδιακό Εργαστήρι «Αλεξανδρινές Φωνές», στις 20 Απριλίου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης το πολυβραβευμένο πρόγραμμά της (Αργυρό βραβείο στη Βενετία το 2010 και Βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο Βερολίνο το 2011). Υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Θεοδωρίδου, με συνοδεία στο τραγούδι της soprano κ. Μελίνας Πασχαλίδου, συνεργάτιδας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της mezzo-soprano κ. Μάγδας Καραμούσα, η χορωδία του δήμου Αλεξάνδρειας μάγεψε το κοινό με την ποιότητα και το πολύ όμορφο ελληνικό πρόγραμμά της, ενώ η κ. Θένια Σισμανίδου παρουσίασε με την κιθάρα της ένα πρόγραμμα με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Τη χορωδία συνόδευσαν ο κ. Κώστας Παντελίδης στο πιάνο, ο κ. Κυριάκος
Σαββόπουλος στο μπουζούκι και η κ. Θένια Σισμανίδου στα κρουστά. Τη συναυλία παρακολούθησαν ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου με τη σύζυγό του και γενική διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη κ. Άσπα Χασιώτη, καθώς και πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας. Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Κωνσταντινούπολη, τα μέλη της χορωδίας ξεναγήθηκαν στη Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

στις πόλεις Haskovo και Harmanli της Βουλγαρίας
Η νεανική χορωδία «Μελισσάνθη» του δήμου Αλεξάνδρειας, για μια ακόμη φορά διαφήμισε τη χώρα μας στο Εξωτερικό. Αυτή τη φορά στις πόλεις Haskovo και Harmanli της Βουλγαρίας, στις 27 και 28 Απριλίου αντίστοιχα. Στο Κέντρο Νεότητας του Haskovo, μιας από τις ομορφότερες πόλεις της γειτονικής χώρας, τη χορωδία υποδέχτηκε η Μαέστρος κ. Tsvetkova και η χορωδία της με ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια, ανταποδίδοντας, η «Μελισσάνθη» παρουσίασε ένα χορωδιακό πρόγραμμα με pop μουσική. Την επόμενη μέρα, στο ολοκαίνουργιο Πολιτιστικό Κέντρο στο Harmanli, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Harmonia», δόθηκε η επίσημη συναυλία με Ελληνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή της τοπικής χορωδίας «Slavei» και μιας χορωδίας από τη Γαλλία. Μαζί με την «Μελισσάνθη» εμφανίστηκε και το νέο «Πολυφωνικό», μία χορωδία δωματίου αποτελούμενη από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πλήθος κόσμου καταχειροκρότησε τα νεαρά μέλη της «Μελισσάνθης» που πραγματοποίησαν μια καταπληκτική εμφάνιση. Τις χορωδίες διηύθυνε η κ. Ελένη Θεοδωρίδου.

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που περνά η χώρα μας, ο δήμος Αλεξάνδρειας και η κοινωφελής επιχείρηση (ΚΕΔΑ) στηρίζουν τις δραστηριότητες των χορωδιακών συνόλων του δήμου (συμμετέχουν 100 παιδιά-έφηβοι και 50 ενήλικες), στην προσπάθειά τους για την προβολή της παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και την ανάπτυξη των σχέσεων με τους απόδημους Έλληνες.
 «Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Αλεξάνδρειας, σχεδιάζεται να διοργανωθεί στην Αλεξάνδρεια ένας Διεθνής Χορωδιακός Διαγωνισμός και ένα Φεστιβάλ που, εκτός των άλλων, πιστεύουμε ότι θα στηρίξει  την οικονομία της πόλης αλλά και της περιφέρειάς μας» ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Σαββόπουλος, καλλιτεχνικός υπεύθυνος των χορωδιακών συνόλων του δήμου Αλεξάνδρειας.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες αποπεράτωσης του «Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου Αλεξάνδρειας», που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και παρέμενε ημιτελές γι’ αυτό και αναξιοποίητο επί τρεις δεκαετίες, ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου χρόνου και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο στις αρχές του 2013. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: