Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

XΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Χρηματοδότηση 4.971.153,20 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής εξασφάλισε ο δήμος Αλεξάνδρειας, με απόφαση του ειδικού γραμματέα υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, για την εκτέλεση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης τεσσάρων ανενεργών χωματερών του και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού μεταφόρτωσης και μεταφοράς απορριμμάτων.
Η απόφαση υπεγράφη μετά από θετική αξιολόγηση της πρότασης του δήμου που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013, για το έργο «Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων δήμου Αλεξάνδρειας και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μεταφορά των απορριμμάτων».
Το έργο περιλαμβάνει:
την εκπόνηση των οριστικών μελετών (τοπογραφική, υδραυλική, χημικοτεχνική, περιβαλλοντική, γεωτεχνική, στατική) και τευχών δημοπράτησης του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, με προϋπολογισμό 137.253,20 ευρώ.
την εκτέλεση έργων πλήρους περιβαλλοντικής αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) του δήμου Αλεξάνδρειας, σε συνολική έκταση 154 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Πρόκειται για τις τέσσερις χωματερές που βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες Αλεξάνδρειας (στη θέση «Λούνης» του Νησελίου, έκτασης 70,7 στρεμμάτων, 1ης κατηγορίας επικινδυνότητας), Πλατέος (στη θέση «Κάλιανη» των Τρικάλων, έκτασης 54 στρεμμάτων, 2ης κατηγορίας επικινδυνότητας), Μελίκης (στη θέση «Ποταμιά», έκτασης 7,9 στρεμμάτων, 3ης κατηγορίας επικινδυνότητας) και Αντιγονιδών (στη θέση «Παλιομάνα», έκτασης 21 στρεμμάτων, 3ης κατηγορίας επικινδυνότητας). Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης ανέρχεται σε 4.305.000 ευρώ.
την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού μεταφόρτωσης-μεταφοράς απορριμμάτων, προϋπολογισμού 528.900 ευρώ, που περιλαμβάνει την προμήθεια συρμού μεταφοράς απορριμμάτων, αποτελούμενου από ένα ρυμουλκό αυτοκίνητο και δύο ημιρυμουλκούμενα containers ειδικών χρήσεων, καθώς και δύο κλαδοθρυμματιστές.
«Μέσω της χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτών των έργων – αναφέρει ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης – δίνουμε πλέον ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα των χωματερών του δήμου μας, που επί σειρά δεκαετιών αποτελούσαν εστίες μόλυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου μας σε ΧΥΤΑ όμορου νομού, προσωρινά, μέχρι να εξευρεθεί τελική λύση στο θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας και συνολικά σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του υπό ίδρυση νέου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων».
Σημειώνεται ότι η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση του συνόλου των ΧΑΔΑ του δήμου Αλεξάνδρειας, όπως και των ΟΤΑ όλης της χώρας, είναι απαραίτητη καθώς η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων δεν είναι επιτρεπτή από την εθνική νομοθεσία, δημιουργεί κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή εξοντωτικών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: