Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η 16η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα στην Βέροια

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ανακοίνωσε την ανάληψη από το Παράρτημα της ευθύνης διοργάνωσης της φετινής 16ης Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων (Βαλκανιάδα).

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι σκοποί της διοργάνωσης είναι:
- η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη των ταλαντούχων μαθητών στα μαθηματικά σε όλες τις χώρες μέλη.
- η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών των χωρών μελών και των καθηγητών τους.
- η δημιουργία δυνατοτήτων ανταλλαγής πληροφοριών για τα σχολικά προγράμματα και πρακτικών μεταξύ των χωρών μελών.

Στη Βέροια, η Μαθηματική Εταιρεία διοργάνωσε και στο παρελθόν υψηλού επιπέδου διεθνείς διαγωνισμούς με τρόπο υποδειγματικό. Το γεγονός ότι η φετινή Βαλκανιάδα συμπίπτει

με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας, δίνει στη διοργάνωση αυτή ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού εδώ θα βρίσκονται μαθητές και επιστήμονες από όλες τις βαλκανικές χώρες.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη Βέροια στο διάστημα 25-29 Ιουνίου και συμμετέχουν σ’ αυτόν μαθητές και μαθήτριες ηλικίας έως 15,5 ετών, οι οποίοι εκτός από τις χώρες των Βαλκανίων προέρχονται και από άλλες χώρες, που θέλουν να συμμετέχουν με αντίστοιχη αποστολή.

Κάθε εθνική ομάδα αποτελείται από τον αρχηγό, τον υπαρχηγό, που συνήθως είναι Πανεπιστημιακοί και από 6 μαθητές και μαθήτριες.

Ήδη ως παρατηρητές δήλωσαν συμμετοχή η Ινδονησία και το Τατζικιστάν, ενώ αναμένονται οι δηλώσεις συμμετοχής και άλλων χωρών εκτός Βαλκανίων. Και μόνο το γεγονός της συμμετοχής τόσο μακρινών χωρών, όπως η Ινδονησία, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του θεσμού σε διεθνές επίπεδο.

Για την Ημαθία, η διοργάνωση προσφέρει την ευκαιρία διαφήμισης της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ομορφιάς του τόπου, αλλά και γενικότερα ανάδειξης της περιοχής μας σε ένα μεγάλο κοινό επιστημόνων και νέων παιδιών, που γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις χώρες τους.

Η Διοικούσα Επιτροπή κάνει κάθε προσπάθεια, η διοργάνωση να είναι άψογη από κάθε πλευρά και καλεί τους τοπικούς φορείς, αλλά και όλους τους Ημαθιώτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: