Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα..........

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακυρήξει την 31η Μαϊου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Το κάπνισμα αποτελεί μια μάστιγα την σύγχρονης εποχής, με αποδεδειγμένη συσχέτιση με ένα μεγάλο εύρος παθήσεων του αναπνευστικού, καρκίνων και καρδιαγγειακών νόσων. 
Για όλες σχεδόν τις παθήσεις που προκαλεί, η ιατρική παρέμβαση ελάχιστα κατορθώνει να τροποποιήσει την φυσική τους εξέλιξη. Η μόνη αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση είναι η διακοπή του καπνίσματος, και φυσικά η καλύτερη πρόληψή τους είναι να μην ξεκινά κανείς το κάπνισμα. 
Σήμερα η καπνιστική συνήθεια αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με το άμεσο παρελθόν. Αυξάνεται ραγδαία στον αναπτυσσόμενο κόσμο (πχ Κίνα) και στις γυναίκες, ενώ οι άντρες στον ανεπτυγμένο κόσμο (πχ ΗΠΑ) όχι μόνο βρίσκονται σε φάση μείωσης του ποσοστού των καπνιστών (ατό ήδη συμβαίνει εδώ και δεκαετίες), αλλά ήδη φαίνονται και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της μείωσης (μείωση του καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες). 
Η Ελλάδα φυσικά δεν ανήκει στην καπνιστική συμπεριφορά των ανεπτυγμένων κρατών, αφού η τριτοκοσμική της κουλτούρα αντικατοπτρίζεται πλήρως στην τεράστια κατανάλωση καπνού (1η στην ΕΕ, στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως). 
Το κάπνισμα όμως δεν αφορά μόνο τους καπνιστές, αφού το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των μη-καπνιστών. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει πάνω από 30% την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα, και επιδεινώνει πολλές ακόμα αναπνευστικές παθήσεις (πχ άσθμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: