Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στο Δήμο Αλεξάνδρειας


Στο 4ο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου, που ήταν αφιερωμένο στις δράσεις πρόληψης των δήμων, μίλησε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας κα Όλγα Μοσχοπούλου με θέμα την εφαρμογή του προγράμματος τηλεϊατρικής.

«Η χρηματοδότηση για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της "ομπρέλας" δομών κοινωνικής φροντίδας που έχουν αναπτύξει οι δήμοι παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες κυρίως στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και περιστολής των πόρων του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση και αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα στα επόμενα χρόνια», τόνισε στην εισήγησή της η κα Μοσχοπούλου.

Παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς για τα αποτελέσματα του προγράμματος τηλεϊατρικής στο δήμο Αλεξάνδρειας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είπε μεταξύ άλλων:

«Από το 2009 που ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος στο δήμο Αλεξάνδρειας μέχρι τον Μάιο του 2012 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.313 ιατρικές εξετάσεις σε δημότες (ηλεκτροκαρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, μέτρηση επιπέδου οξυγόνου, γλυκόζης, αρτηριακής

πίεσης, κλπ.), εκ των οποίων 3.641 στη δημοτική ενότητα Πλατέος, 1.167 στη δημοτική ενότητα Αλεξάνδρειας, 290 στη δημοτική ενότητα Μελίκης και 215 στη δημοτική ενότητα Αντιγονιδών.

Οι εξετάσεις γίνονται δωρεάν, από νοσηλεύτριες του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι" με την καθοδήγηση ιατρών του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ τα αποτελέσματα των μετρήσεων διαβιβάζονταν σε ειδικευμένους ιατρούς του Ιατρικού Αθηνών για διάγνωση ασθενειών.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι για 426 περιπτώσεις δημοτών ήταν αναγκαία η περαιτέρω ιατρική παρακολούθησή τους από Καρδιολόγο ή Πνευμονολόγο ή Παθολόγο ή Διαβητολόγο, ανάλογα με το πρόβλημα, ενώ 8 περιστατικά παραπέμφθηκαν επειγόντως για άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η μαζική ανταπόκριση και συμμετοχή των κατοίκων του δήμου στο πρόγραμμα τηλεϊατρικής, όπου εξετάστηκε το 12,3% του συνολικού πληθυσμού, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οργανωμένη εκστρατεία που κάναμε, βάσει προγράμματος εξετάσεων ανά δημοτική ενότητα και οικισμό.

Ως εξεταστικά Κέντρα, χρησιμοποιούμε τους χώρους των Κ.Α.Π.Η. και τα Περιφερειακά Ιατρεία και στοχεύσαμε ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν και περισσότερη ανάγκη, δεδομένου ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας εμφανίζουν συσσωρευμένα προβλήματα ασθενειών.

Το πρόγραμμα το συνεχίζουμε, με στόχο μέχρι τα μέσα του 2013 να έχει εξεταστεί, τουλάχιστον μία φορά, το 25 με 30% του πληθυσμού του δήμου Αλεξάνδρειας, δηλαδή 11.000 με 11.500 περίπου άτομα», τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της η κα Μοσχοπούλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: