Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Προτεραιότητα, η διαχείριση των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων, αλλά και των συσκευασιών τους

Σημείο συγκέντρωσης κενών κουτιών από φυτοφάρμακα. 
Σημερινή φωτογραφία, τρεις μήνες μετά το τέλος της 
περσινής καλλιεργητικής περιόδου
Λίγο πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου και απ' ότι φαίνεται δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την διαχείριση των κενών κουτιών των φυτοφαρμάκων. 

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα γράψαμε και το 2011 και το 2012 και αναδημοσιεύουμε σήμερα εκείνη την ανάρτησή μας.

Αναδημοσίευση παλαιότερης ανάρτησης

Από τα ''άσχημα'' του χωριού μας

Aνεξέλεγκτη και χωρίς κανέναν σχεδιασμό παραμένει η διαχείριση των κενών κουτιών των φυτοφαρμάκων στo xωριό μας, αλλά πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και σε όλη τη χώρα. 
Οι αγρότες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους γεμίζουν τα βυτία τους για να ραντίσουν σε συγκεκριμένα στέκια που έφτιαξε ο Δήμος, όπου εκεί βρίσκουν νερό με μεγάλη πίεση και ορισμένους υποτυπώδεις χώρους απόθεσης των κενών κουτιών. Βέβαια, όποιος επισκεφθεί αυτούς τους χώρους θα διαπιστώσει ότι είναι γεμάτοι από άδεια κουτιά φυτοφαρμάκων.

Τα άδεια κουτιά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που βρίσκονται σ' αυτά τα σημεία ή πεταμένα στα κανάλια και τα ληγμένα φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε αγροτικές αποθήκες, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες, οι οποίες αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πολιτών και θα επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ το περιβάλλον.

Όλοι συμφωνούν ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα με τα φυτοφάρμακα. Είναι κάτι που απασχολεί πολύ σοβαρά όλους μας και περισσότερο τους ίδιους τους αγρότες. Αν και είναι πράγματι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ας προσπαθήσουμε όλοι, αρμόδιοι φορείς και αγρότες, χωρίς φυσικά να δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητα των αγροτών, να το ελαχιστοποιήσουμε.


Αξίζει να προασπίσουμε την υγεία μας και να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: