Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ο ''Καλλικράτης'' απαιτεί από όλους μας ωριμότητα, συναίσθηση ευθύνης και κοινή λογική...

Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα τις Δημοτικές εκλογές; Μήπως πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε με ποια κριτήρια ψηφίζουμε, ποιον ψηφίζουμε και γιατί τον ψηφίζουμε;
Το πώς διαμορφώνονται τα κριτήρια του κάθε ψηφοφόρου είναι μια συζήτηση δαιδαλώδης, πράγματι. Έχει καταντήσει θλιβερή πρακτική να ψηφίζουμε
με κριτήρια προσωπικά, συχνά ιδιοτελή και κατά κανόνα όχι με βάση το κοινό καλό.

Τα κριτήρια επιλογής, που κυριαρχούν στην εκλογή δημοτικών και τοπικών συμβούλων είναι εν πολλοίς, η φιλία, η συγγένεια, η γνωριμία, κάποια παλιά εξυπηρέτηση, κάποια υπόσχεση, η αναγνωρισιμότητα, το αντάξιο των περιστάσεων κοινωνικο-οικονομικό προφίλ των υποψηφίων. Η εικόνα που εκπέμπει ένας υποψήφιος μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας του με συνεντεύξεις, πολύχρωμα προεκλογικά φυλλάδια, φωτογραφίες και κολακευτικά δημοσιογραφικά σχόλια, δημόσιες σχέσεις (σαφώς και είναι καλές, αλλά προτιμότερες οι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις), τραπεζώματα, κεράσματα, χάϊδεμα αυτιών και άλλα.

Βέβαια οι προθέσεις όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων, συμπεριλαμβάνουν θέσεις-στόχους για να βοηθήσουν με τον τρόπο τους τον τόπο μας. Είναι όμως σε τελευταία ανάλυση, ιδιαίτερα στις μικρές μας κοινωνίες που γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα, δική μας η ευθύνη να επιλέξουμε πρόσωπα που παρέχουν την εγγύηση ότι θα εργαστούν και θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου μας. Και υπάρχουν αρκετά τέτοια πρόσωπα. Δεν οδηγήθηκαν όλοι στα κοινά από ματαιοδοξία. Υπάρχουν οι έμπειροι αυτοδιοικητικοί που πιστεύουν ακόμη στο θεσμό, υπάρχουν αυτοί που έχουν υπηρετήσει με επιτυχία τα κοινά από άλλο μετερίζι και έχουν δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής και υπάρχουν αξιόλογοι νέοι υποψήφιοι με ενθουσιασμό, ικανότητες και όραμα.

Η ενασχόληση με τα κοινά σημαίνει ευθύνη, μεράκι, δυνατότητα για οραματικές πρωτοβουλίες. Σημαίνει ότι πρέπει να υπηρετείς - ακόμη και αν δεν γίνεσαι πάντα ευχάριστος - ευρύτερους σκοπούς. Όσοι φιλοδοξούν να καταλάβουν δημόσιες θέσεις που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα καθορίζουν τις ζωές μας, ας διαλογιστούν για λίγο γύρω από τις λέξεις προσφορά και ανιδιοτέλεια.
Τα παραπάνω επιβάλλουν να μη γίνουν οι επιλογές των προσώπων, που θα διαχειριστούν το μέλλον του τόπου μας την επόμενη πενταετία, με βάση τις συμπάθειες, τις αντιπάθειες, τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες, αλλά με βάση τις ικανότητες των υποψηφίων και την διάθεσή τους για συμμετοχή σε ένα βωμό θυσίας και προσφοράς, όπως είναι η συμμετοχή στη δημόσια ζωή.

Ας μην αστειευόμαστε λοιπόν...
Ο ''Καλλικράτης'' απαιτεί από όλους μας
ωριμότητα, συναίσθηση ευθύνης και κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: