Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η θέση της βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας είναι στο Πνευματικό Κέντρο

Άρθρο του Γρ. Γιοβανόπουλου
Στην οδό Φιλίππου 61 βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας. Καθημερινά από τις 2.00 μ.μ. έως τις 10.00 μ.μ. γίνεται πόλος έλξης μαθητών όλων των βαθμίδων, πολιτών οι οποίοι δανείζονται βιβλία , σπουδαστών οι οποίοι αναζητούν στοιχεία για τις εργασίες τους , μεταπτυχιακών φοιτητών ,αλλά και ερευνητών οι οποίοι ερευνούν το αρχείο του Δήμου (που διασώθηκε από κάποιους ανιδιοτελείς ερευνητές), το αρχείο των εφημερίδων αλλά και τα πολλά σπάνια βιβλία που βρίσκονται εκεί.

  Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1986 επί Δημαρχίας του αείμνηστου Δ. Μπρουσκέλη και αρχικά στεγάστηκε στον 1ο όροφο οικοδομής στη γωνία των οδών Δ. Βετσοπούλου και Τ. Γεωργούλη. Το 1999 μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 15.500 βιβλία, πολλές πτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές, μέρος του αρχείου του Δήμου Αλεξάνδρειας , αρχείο εφημερίδων , περιοδικών, αρχείο αρθρογραφίας σχετικής με την περιοχή, Η/Υ και σύνδεση στο διαδίκτυο και άριστες υπηρεσίες από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.
Η θέση της βιβλιοθήκης είναι στο Πνευματικό ΚέντροΣτις 12- 11- 2013 η μεγάλη πλημμύρα που έπληξε την Αλεξάνδρεια δημιούργησε σημαντικότατα προβλήματα στη δημοτική βιβλιοθήκη . Το νερό μπήκε στο κτίριο σε ύψος 30-40 εκατοστών και κατέστρεψε όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων αλλά απείλησε και το πολύτιμο αρχείο του Δήμου που υπάρχει στη βιβλιοθήκη. Το αρχείο τελικά σώθηκε χάρη στη βοήθεια δύο πολιτών , της υπεύθυνης της βιβλιοθήκης και ενός 12χρονου παιδιού, οι οποίοι μετέφεραν τους βρεγμένους φακέλους στο Δημαρχείο και
στέγνωσαν τα έγγραφα χρησιμοποιώντας τα κλιματιστικά της αίθουσας. Τελικά καταστράφηκαν 500 βιβλία και υπέστησαν ζημιές οι Η/Υ της βιβλιοθήκης. Οι πλημμύρες επαναλήφθηκαν το Σεπτέμβρη του 2014 και επέφεραν την καταστροφή επιπλέον 50 βιβλίων.Είναι παραπάνω από βέβαιο πως η βιβλιοθήκη πρέπει να μεταφερθεί σε μέρος ασφαλές, αλλά συνάμα και αντάξιο της σημαντικότητας και της αποστολής αυτού του συγκεκριμένου οργανισμού.
Ο χώρος που αρμόζει στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το πνευματικό – πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Ο χώρος αυτός πρέπει να αποτελέσει μια κυψέλη πολιτισμού για την Αλεξάνδρεια και η ύπαρξη της βιβλιοθήκης εκεί, σίγουρα εγγυάται αυτή τη λειτουργία. Δυστυχώς ακούσαμε πρόσφατα από εκπρόσωπο του Δήμου πως το κτίριο δεν είναι έτοιμο καθώς για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκε πρόβλημα στεγάνωσης της στέγης (το περίφημο γεφύρι της Άρτας χτίστηκε σε πολύ λιγότερα χρόνια).
Ως εκ τούτου η άμεση μεταφορά της βιβλιοθήκης μάλλον αργεί.
Και τι θα γίνει λοιπόν; Πρόσφατα στην εφημερίδα «ο Πολίτης» γράφτηκε πως υπάρχει η διαβεβαίωση του Δημάρχου για τη μεταφορά της βιβλιοθήκης. Θα έπρεπε ίσως ο Δήμαρχος να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο αλλά και το χρόνο της μεταφοράς. Ακούστηκε επίσης πως υπάρχει πρόθεση μεταφοράς στην άκρη της πόλης κοντά στο Σ. Σταθμό.
Είναι μια κακή επίλογή κατά τη γνώμη μου καθώς οι βιβλιοθήκες όλων των πόλεων βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και όχι στις παρυφές της.
Στο δια ταύτα, πιστεύω ακράδαντα πως η θέση της δημοτικής βιβλιοθήκης είναι δικαιωματικά στο πνευματικό- πολιτιστικό κέντρο του Δήμου και πως πρέπει να καταβληθούν σύντονες προσπάθειες προς τούτο. Επειδή όμως δεν μου αρέσουν καθόλου οι «διαρροές» του Δήμου αλλά και τα μισόλογα των «υπευθύνων» δεσμεύομαι το παρόν κείμενο να το καταθέσω , με τις ανάλογες υπογραφές εννοείται, έτσι ώστε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να τοποθετηθούν υπεύθυνα όλες οι παρατάξεις για το πώς βλέπουν αλλά και το τι προτείνουν για το κορυφαίο αυτό ζήτημα του πολιτισμού για την πόλη μας.
Με τιμή 
Γρηγόρης Γιοβανόπουλος, Δάσκαλος
με ειδίκευση στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού
http://opolitis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: